At blive gift er altid et stort skridt og kan medføre meget forandring. Nogle par lever sammen før de finder ud af, hvordan de vil håndtere deres økonomi, eller før de endda beslutter, om de vil have børn. Men en ting som nogle par ikke er forberedt på, er hvordan sex kan ændre sig efter brylluppet.

Hvor dybtgående er ændringen i parets sexlyst efter ægteskabet er fuldført? En undersøgelse bad mere end 1.000 amerikanere og europæere om at lære om sex i et ægteskab. De opdagede de mest succesrige måder, som par kommunikerer på og derved opnår seksuel tilfredshed – sent inde i deres ægteskab. Resultaterne blev også gennemgået af en autoriseret sexterapeut for at se, hvad der kunne drive nogle af disse adfærdsmønstre. Her er nogle af resultaterne:

Gift sexliv

Så hvor ofte var ægteparene i overensstemmelse under undersøgelsen? Cirka 65,5% af deltagerne rapporterede at have sex mindst én gang om ugen. Næsten 1 ud af 4 (23,6%) indrømmede at have deltaget i sex mindst én gang om måneden, mens en beskeden 10,9% afslørede, at de gjorde det mindre end én gang om måneden.

Hvor lang tid parene var i deres ægteskab, gjorde også en forskel. Tre ud af fire mennesker gift i fem år eller derunder rapporterede at de havde sex mindst én gang om ugen, men antallet faldt markant efter 16 eller flere år. Kun 56% af mennesker i nye forhold indrømmede at have sex en gang om ugen. Da parforholdene fortsatte, var par mere tilbøjelige til at skifte fra en gang om ugen til en gang om måneden.

I gennemsnit var det længste et par havde gået uden sex seks uger. En ud af fem deltagere sagde, at de gik uden sex i tre måneder eller længere. Siden at blive gift rapporterede mere end halvdelen (52,3%) af undersøgelsesdeltagerne mindre hyppige knald. Kun 20,9% sagde, at de havde mere sex end før ægteskabet.

Seksuel ophidselse efter løfterne

Skiftede trangen til at komme under dynen med deres partner, efter at ringene var på deres fingre? Cirka halvdelen (51,9%) af befolkningen sagde, at deres behov var omtrent det samme som før brylluppet. Mere end 1 ud af 4 sagde, at sex blev kedeligere. Kun 17,4% af de adspurgte afslørede, at deres sexliv blev mere spændende efter brylluppet.

Undersøgelsen afslørede nogle af de bedste måder, par øgede seksuel spænding på. Først på listen var at eksperimentere mere (67%), efterfulgt af at bruge forskellige stillinger (63,1%) og være spontan (42,6%). En ud af tre personer sagde, at de indarbejdede sexlegetøj i soveværelset. Andre så porno sammen (14,8%) eller besøgte en sexterapeut (8,5%).

Men hvad var nogle af grundene til, at folk nedsatte deres sexlyst? Mere end halvdelen (57,8%) sagde, at de havde en lavere sexlyst. Cirka 42% sagde, at de ikke havde tid. Næsten den samme procentdel (41,4%) hævdede at grunden var stress. Næsten 2 ud af 5 siger, at deres børn er grunden til, hvorfor de ikke har rullet rundt i sengen. Og 17,7% havde udviklet lavere selvtillid, siden de blev gift.

Ifølge undersøgelsen oplever omkring 65% af deltagerne stor nedsat sexlyst på et eller andet tidspunkt i deres ægteskab. Mænd var mere tilbøjelige til at nævne en lavere sexlyst som en grund til ikke at have sex. I gennemsnit tog det fire års ægteskab for par at have et fald i sexlysten. Par fik dette potentielle problem løst ved at tale med deres partner (50,6%), ikke gøre noget (36,3%) eller undersøge måder at forbedre deres sexliv på (20,6%).

Hold gnisten i live

Deltagere der diskuterede seksuel tilfredshed med deres ægtefælle mindst en gang om ugen, var sandsynligvis seksuelt tilfredse. Nogle måder par forsøgte at holde deres sexliv interessante på var ved at flirte med deres ægtefælle (33,9%), gå på romantiske udflugter (28,1%) og bruge sexlegetøj eller tilbehør (26%).

Den største takeaway fra undersøgelsen kom i form af råd fra disse par om, hvordan man holder sex interessant gennem et ægteskab. Hvad var det bedste råd, deltagerne gav? Næsten 2 ud af 5 deltagere sagde, at det var vigtigst at være ærlig over for deres partner. Cirka 15% understregede at forklare dine seksuelle behov for din partner. Det tredje tip var ofte at tale om seksuel tilfredshed (10,9%). Disse populære råd delte et fælles træk: kommunikation.

Hvert forhold er forskelligt og kræver specifikke behov, men det ser ud til, at kommunikation er nøglen til at holde parets sexliv i live, når de er gift. Uanset om du vil prøve noget nyt eller vende tilbage til nogle gode gamle positioner, kan det være det bedste for dit forhold at tale med din partner.